IMG-20181119-WA0035 - Versión 2

MAPA SONOR DE MONTMARTRE_ UNA CONFERÈNCIA MUSICALITZADA AL PIANO

19/11/2018, CaixaForum (Barcelona)

Conferència del Cicle de Humanitats “Montmartre, paisatge de la bohèmia”, en relació a l’exposició “Toulouse-Lautrec i l’esperit de Montmartre” de CaixaForum.

A què sonava el Montmartre que va habitar Toulouse-Lautrec? Quin paper va tenir la música a les extraordinàries relacions interartístiques que bullien al París de fi de segle? Com van influir les músiques més populars del cabaret, el music-hall i el cafè-concert en els compositors del moment? Fins a quin punt hi va haver un  paral·lelisme estilístic entre els corrents pictòriques impressionistes, la poesia

simbolista i la composició musical? Com es va reflectir la joie de vivre de la Belle Époque a la música “culta”?

En aquesta conferència musicalitzada, la pianista i comissària musical Marta Espinós traça un retrat sonor del barri de Montmartre, residència d’artistes, pintors, músics i literats fascinats per aquesta mixtura bohèmia d’intel·lectualitat i efervescent vida nocturna. Un tour audiovisual amb parades a la chanson réaliste i el can-can de Le Chat Noir o el Moulin Rouge, la figura surrealista i inclassificable d’Erik Satie, la mélodie sobre textos dels poetes simbolistes conreada per Gabriel Fauré, Claude Debussy o Maurice Ravel , al costat d’altres compositors com Ernest Chausson, Henri Duparc o Reynaldo Hahn. Un recorregut, amb exemples interpretats al piano, per l’ecosistema musical de Montmartre, brou de cultiu que va preludiar la immediata aparició del grup de compositors Les Six i l’eclosió de les avantguardes.

Mapa Sonoro Montmartre_Caixaforum_Marta Espinós_11

Mapa-Sonoro-Montmartre_Caixaforum_Marta-Espinós_4.jpg

Mapa-Sonoro-Montmartre_Caixaforum_Marta-Espinós_3.jpg

Mapa Sonoro Montmartre_Caixaforum_Marta Espinós_9

Mapa Sonoro Montmartre_Caixaforum_Marta Espinós_1

Mapa Sonoro Montmartre_Caixaforum_Marta Espinós_2

Mapa-Sonoro-Montmartre_Caixaforum_Marta-Espinós_5.jpg

mde

Mapa-Sonoro-Montmartre_Caixaforum_Marta-Espinós_8.jpg